Llocs i pagesos II Ver más grande

Llocs i pagesos II

Nuevo

EDITORIAL: Editorial Menorca SA

PRIMERA EDICIÓN: 2019

AUTOR: Antoni Olives

ENCUADERNACIÓN: Tapa blanda

LENGUA: Catalán

ISBN: 2409820010066

Más detalles

10 Artículos

18,00 € impuestos incl.

Más información

Sense pagesos no hi ha llocs

Aquest llibre dona continuïtat i completa el primer volum que aplega els articles de la secció “Llocs i pagesos” que Antoni Olives Camps, home tranquil, amable i bon observador de tot allò que ens envolta, ha publicat al Diari MENORCA des del setembre de 2014, amb periodicitat setmanal, tots els diumenges.

Aquesta illa dels tresors que és Menorca, molt més que pedres i vent, com la va descriure Màrius Verdaguer; esquerpa i dura, però generosa i fèrtil per els qui la saben conrear, és una terra creada per Déu a mesura de l’home. El paisatge rural de l’illa és el resultat d’aquesta laboriosa i esforçada feina de conreu que, al llarg dels segles, han duit a terme els pagesos. Una tasca gegantina en la qual han transformat boscos i roquissars en llocs, valorats per les seves terres de conradís i els seus fruits.

Els pagesos han sabut integrar l’home i la natura, amb la construcció d’una xarxa lítica de milers de quilòmetres de pedra seca que distingeix i identifica la imatge de Menorca Reserva de la Biosfera. Una terra humanitzada gràcies al treball immens de la pagesia, que, al llarg de successives generacions, ha conservat i transmès costums, eines, feines i tradicions. Aquí és on sentim el batec del cor de la terra que Antoni Olives escolta amb atenció i trasllada al paper després d’haver recorregut –ulls ben oberts, mirada atenta i capacitat de síntesi- les cases de lloc, els bouers i les païsses; les quintades, solls i tanques; marines, torrents, pous i avencs.

Un llibre que ens ajuda a descobrir el camp de Menorca, amb les històries dels llocs i els pagesos, perquè sense pagesos no hi ha llocs. Textos i imatges amb una mirada sàvia i il·lusionada que ens permeten copsar i entendre l’esforç, el treball, el patiment i la història que hi ha darrera cada lloc; cadascun d’ells un gran microcosmos de nissagues pageses que, des de la terra estan, sempre miren cap al cel i escolten el vent d’aquesta illa que navega sobre el mar.

Josep Pons Fraga

Editor del Diari Menorca